Po ponad dwóch tygodniach odzyskaliśmy kuchnię 😀 i resztę mieszkania. Czyli nasz remont prawie zakończony. Teraz powoli uzupełniamy meble, których przy okazji też się pozbyliśmy i sprzątamy, sprzątamy, sprzątamy… i końca nie widać!
Na początek ogarnęliśmy najważniejsze miejsce w domu, czyli kuchnia.
Raz, że trzeba mieć miejsce, aby coś zjeść, a dwa stęskniliśmy się za przygotowywaniem rzeczy na blog. Tak długiej przerwy nie mieliśmy od ponad 2 lat, ale każdemu się należy, right? 🙂
Postanowiliśmy uczcić odzyskanie kuchni oraz powrót z przepisami na bloga czymś fajnym.
Tak się zastanawiałem i z jesiennych przepisów mamy sporo propozycji z dynią w roli głównej, a zupełnie mało tych z innym jesiennym przebojem czyli gruszką 😀
A czym lepiej świętować niż ciastem czekoladowym z karmelizowaną gruszką. A to ciasto?
Jakie ono było dobre 😀 ! Pyszne i czekoladowe. Dzieciaki miały je dostać dzisiaj do szkoły do śniadaniówek, ale wszystko zjedliśmy. Po zdjęciach usiedliśmy w kuchni przy stole jak normalni ludzie 😉 zaparzyliśmy dobrej kawy, dla dzieciaków herbatka i każdy chciał dokładkę i tak wciągnęliśmy całą blachę ciasta 😀
Fajnie było 😀
Składniki:
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
wanilia
¼ szklanki oleju kokosowego
⅓ szklanki miodu
4 jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 gruszka
Przygotowanie:
Sypkie składniki mieszamy razem, do jajek dodajemy miód, olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy o średnicy 15cm. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Gruszkę kroimy na plastry, na patelnie wylewamy miód. Podgrzewamy i czekamy aż powstanie cudownie lepka masa, w której obtaczamy gruszki, a pozostałą częścią dekorujemy nasze ciasto.
Smacznego!