Dzień dobry, trochę mamy opóźnienia w tym tygodniu, ale znowu pojawiamy się z ze sztos przepisem!
Same proste składniki, które raczej posiadacie w domu lub można je bez problemu kupić w najbliższym sklepie.
A wiecie jak pięknie pachniało w całym domu podczas pieczenia? Dużą rolę grają tutaj świeże zioła, ewentualnie możecie użyć suszonych, ale świeże naprawdę, robią różnicę.
W dzisiejszym przepisie specjalnie nie podaję ilości ziół, bo każdy lubi inaczej doprawione dania. My uwielbiamy bazylię i dodajemy jej mnóstwo. Nasze dzieci nie przepadają za tymiankiem więc leci go mniej. Jak to lubi.
Dobra przejdźmy do przepisu.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 łyżki masła klarowanego
⅓ szklanka płatków migdałowych
½ szklanki parmezanu
szynka parmeńska
250g pomidorków koktajlowych
bazylia
tymianek
oregano
rozmaryn
3 ząbki czosnku (wyciśniętego)
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozpuszczamy masło, obtaczamy kurczaka w maśle i przyprawiamy solą i pieprzem. Płatki migdałów mielimy i mieszamy z parmezanem. Obtaczamy ponownie kurczaka, zawijamy go w paski szynki parmeńskiej. Układamy kawałki mięsa na brytfannie i pieczemy około 20-25 minut.
Na kolejnej brytfannie dodajemy 2 łyżki masła, ocet balsamiczny, zioła, pomidorki, czosnek oraz sól i pieprz. Pieczemy kolejne 15 minut.
My serwowaliśmy na makaronie z cukinii 🙂
Smacznego!