Tosty!
Nie mamy tostera w domu. Ale wcześniej grzanki to była u nas prawie codzienność. Ale wyrzuciliśmy toster i się skończyło.
Dzieciaki czasem się domagają. Dlatego czasem dostają z piekarnika. Za to my już dawno nie jedliśmy takich tościków, chociaż nie raz kusiły 😀
Marzyły się nam ciepłe, pachnące grzaneczki, a do tego domowy dżemór z CHIA i czerwonej porzeczki i takie nieśpieszne weekendowe śniadanie. I tak powstały te bezglutenowe tosty 🙂
Delikatne, chrupiące, idealne na śniadanie. Można zrobić większą ilość i mieć na zapas. Na dodatek postanowiłem zaszaleć i podać je jako francuskie tosty z cynamonem 😛 są pycha.
Dzieciaki zachwycone, a one do naszej diety podchodzą trochę jak pies do jeża. Z dużą dozą ostrożności. 😀
I nie codziennie słyszymy stwierdzenia, że coś jest “lepsze niż dobre”.
A to znak, że musiały im smakować! W sumie to zawsze nasze dzieci były wyznacznikiem co jest dobre i co może smakować Wam.
Samo ciasto na bezglutenowe tosty przygotowuje się mega szybko. Są dwie opcje. Można w piekarniku lub mikrofali (jest bezpieczna dla naszego jedzenia).
Acha i jakbyście szukali fajnej mąki migdałowej to jest do dostania w Macro w cenie 18zł za 500gr. (To mogła być Twoja reklama Macro 😀 )
Jednym z nowych składników, który użyliśmy pierwszy raz w naszych wypiekach jest guma ksantanowa.
Bezpieczna i zazwyczaj stosowana jako zagęszczacz.
Otrzymuje się ją podczas fermentowania cukru, który jest potem suszony i oczyszczany.
Jedynym problemem jest to, że produkuje się ją najczęściej z pszenicy, kukurydzy i soi, a mimo to jest uważana za produkt bezglutenowy. Ale jeśli macie dużą alergię na te składniki to lepiej na nią uważać i pominąć w tym przepisie.
Składniki (w zależności od formy nasza na około 8 tostów):
½ szklanka mąki migdałowej
6 łyżek zmielonego złotego siemienia lnianego
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki gumy ksantanowej
szczypta soli
1 jajko
2 łyżeczki erytrolu
½ łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
2 łyżki śmietanki kokosowej
Tosty francuskie:
1 jajko
2 łyżki mleka (migdałowe, kokosowe lub inne)
szczypta soli
1 łyżka erytrolu
1 łyżeczka cynamonu
Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i gumę ksantanową.
Jajko z erytrolem ubijamy w osobnej misce. Dodajemy sok z cytryny, wystudzone masło klarowane i śmietankę kokosową.
Mieszamy wszystko razem, przekładamy do formy i pieczemy około 25-30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Wersja w mikrofalówce około 2 minuty i 30 sekund na 1000W. Wyciągamy z formy i chwilę czekamy aż wystygnie i stwardnieje. Po tym czasie możecie śmiało wrzucać do tostera i robić grzanki i bezglutenowe tosty.
Przygotowanie tostów francuskich:
Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, osobno mieszamy słodzidło oraz cynamon.
Na patelni rozgrzewamy masło, bezglutenowe tosty obtaczamy w jajku z mlekiem i smażymy przez około 1,5 minuty na każdej stronie. Posypujemy cukrem z cynamonem i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!