Wiecie jakie dziś święto? Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Czy będąc paleo musimy tego dnia z niej zrezygnować? Oczywiście, że nie! Więc na tą dzisiejszą uroczystość proponuję: Pizza bezglutenowa.
Przez jakiś czas próbowaliśmy kilka przepisów na ciasto do pizzy, ale ten wyjątkowo nam zasmakował.
W kuchni spędzicie kilka chwil, a efekt będzie imponujący. Zaskakujący jest niewielki skład potrzebnych składników na spód ciasta – tylko 4, a sama pizza wychodzi pyszna i chrupiąca.
Jak dla mnie ta Pizza bezglutenowa jest idealna, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów – tutaj można uwolnić swoją kuchenną fantazję i zaszaleć.
Dodałem awokado i szczerze polecam, niewiarygodnie smakuje w połączeniu z rukolą, pomidorkami truskawkowymi, salami i oliwkami.
Składniki:
1 szklanka mąki z tapioki
2 jajka
łyżka oliwy (lub oleju kokosowego)
łyżka wody
(ew. przyprawy oregano, bazylia itp)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Musi powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
Jeśli masa wychodzi zbyt zbita proponuję dodać odrobinę oliwy lub niewielką ilość wody, jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy mąki na tyle, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.
Urozmaiciłem spód do pizzy dodając do ciasta przyprawy, tj. suszone oregano i bazylię.
Gotowe ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do pieca na 200 stopni na ok 20 min.
Po tym czasie wyciągamy spód, smarujemy go przecierem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatki i znów wkładamy na ok 5-10 min do piekarnika, aby wszystko razem się zapiekło.
Te spody można przygotować dużo wcześniej, a w całości zrobić dopiero kiedy będziemy mieli ochotę na: bezglutenową pizze.
Smacznego!