Kolejna 艣niadaniowa propozycja tym razem w formie muffinek 馃檪
Oboje uwielbiamy r贸偶ne rodzaje plack贸w ziemniaczanych, ale rzadko w tygodniu mamy czas, aby je przygotowa膰. Dlatego wpad艂em na pomys艂, aby je przerobi膰 na muffinki, a potem tylko odgrza膰 lub po prostu zje艣膰 na zimno 馃榾 (te偶 tak mo偶na!).
Przygotowuje si臋 je niezwykle szybko co jest kolejnym plusem. Idealna propozycja do lunch boxa.
Kr贸tkie wyja艣nienie dla tych, kt贸rzy zaczn膮 pisa膰, 偶e gouda nie jest paleo.
Nabia艂 nie jest paleo i kropka. Ale np. w diecie primal (odmiana paleo) dobre sery s膮 dozwolone, a w diecie samuraja (kolejna odmiana paleo, do poczytania TUTAJ) dozwolone s膮 bezglutenowe pseudo-zbo偶a i kasze. U nas to taki mix tych dw贸ch 馃檪聽
Wracaj膮c do ser贸w to od pewnego czasu zajadamy si臋 nimi na pot臋g臋: ple艣niowe, parmezan, kozie, d艂ugodojrzewaj膮ce oraz w艂a艣nie gouda. Trafiaj膮 do naszego codziennego menu, bo jak komu艣 nie szkodz膮 i nie jest na nie uczulony to nie ma powodu, aby je pomija膰, tylko dlatego, 偶e kto艣 twierdzi 偶e nie s膮 paleo.
Wi臋c od czasu do czasu pojawi si臋 te偶 przepis z jakim艣 serem 馃檪
Sk艂adniki (na 6 du偶ych muffinek):
3-4 ziemniaki
100 gram sera gouda d艂ugodojrzewaj膮cego
1 ma艂a cebula
2 jajka
w臋dzona papryka
s贸l i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki 艣cieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody, to samo robimy z cebul膮. Dodajemy starty ser, jajka i przyprawy. Wsypujemy do formy na muffinki.
Pieczemy w 180 stopniach przez oko艂o 35-40 minut.
Smacznego!